Il carnevale più antico d'Italia - Najstariji karneval u Italiji

Grad Fano ima dugu prošlost, prvi dokumenti koji govore o njemu datiraju iz 49. godine prije nove ere, a turisti danas mogu da uživaju u spomenicima i arheološkim ostacima iz tih antičkih vremena. S obzirom da se nalazi na obali Jadranskog mora i da u zaleđu ima divne brežuljkaste krajolike, oni koji dođu ovdje ima šta da vide. Kad se tome doda karneval, najstariji u Italiji (od 1347.godine), ugođaj je potpun.
E, o tom karnevalu želim da vam pričam. Samo porijeklo riječi je iz latinskog jezika, označava period bez mesa (carnem levare- eliminisati meso). I na današnjem italijanskom carne znači meso.
Velike karnevalske povorke (sfilate) se prave posljednje tri nedelje prije korizme (40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedelje).
Danas je bio posljednji defile karnevalskih kola sa ogromnim figurama napravljenim od kaširanog papira (kaša od papira, ljepila, krpa). Figure obično simbolizuju neke aktuelne događaje i ličnosti. Bude tu i muzike, maskirane djece, sve je vrlo veselo.
Ovaj karneval je poznat po tome što se sa karnevalskih kola bacaju slatkiši u ogromnim količinama , radi se o tonama. Posjetilaca je uvijek puno,  prošle nedelje (za ovu još ne znam) bilo je 50 hiljada.
U utorak (martedì grasso) je posljednji dan ovog perioda pred šestonedeljni post  kad se jedu sve vrste slatkih prženih tijesta.
Evo i fotografija.

La città di Fano ha una lunga storia, i primi documenti che ne parlano risalgono al 49 a.C. 
Ci sono tantissimi monumenti, resti storici e rovine di diverse epoche storiche, da ammirare. La città si trova sulla costa adriatica ed ha un bellissimo entroterra di verdi colline.
Il carnevale di Fano è il più antico d'Italia, risale al 1347. L'origine della parola carnevale deriva dal latino "carnem levare", che sigifica, per l'appunto, togliere la carne. 
Le sfilate si fanno le ultime tre domeniche prima della Quaresima (40 giorni prima della Pasqua, non contando le domeniche).
Oggi è stata l'ultima sfilata dei carri allegorici. 
Questo carnevale è famoso per il getto di dolciumi dai carri, in grandissime quantità, si parla di svariate tonnellate. Ci sono sempre tanti visitatori, la domenica scorsa ce ne sono stati circa 50 mila (questa domenica non lo so ancora).
Ecco alcune delle foto scattate oggi:


Hvala na posjeti.
Grazie della visita.
Fikreta

7 comments:

 1. Famozne maske i kostimi!!! Oduševljena sam:)

  ReplyDelete
 2. Fantastično!! Divne fotke! :))

  ReplyDelete
 3. Veoma interesantan karneval!Neobične maske i toliko poznatih ličnosti:)
  Lepo je da se tradicija očuvala.
  I zavidim ti malo ako si gledala povorku,zbog slatkiša najviše:)))

  ReplyDelete
 4. Ova rečenica je ključna: ‚‚Ovaj karneval je poznat po tome što se sa karnevalskih kola bacaju slatkiši u ogromnim količinama , radi se o tonama!"
  Mama mia, pa ja živim na pogrešnom mestu!! ;)
  Obožavam karnevale, maskenbale i sve to mi je tako lepo i kad je produkt i ideja modernog doba i kad ima dugu vekovnu tradiciju!
  U svakom slučaju, bih posetila i onaj u Brazilu i u Veneciji,i u Španiji, a sad kad znam ovaj dragoceni podatak da se u Fanu dele tone slatkiša, i on je na listi :)

  ReplyDelete
 5. Divno, volela bih da sam tamo.
  Hvala ti što si nam dočarala deo atmosvere :)

  ReplyDelete
 6. vedo i dolci in volo nell'ultima!!! che bontà! belle foto:)

  ReplyDelete
 7. Ovaj let kolača je zakon. Pozdrav. Loredana.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...