Izložba - Mostra

Imala sam priliku da vidim jedno vrhunsko umjetničko djelo, pa želim da s vama podijelim tu emociju, a možda neko ljetuje u ovim krajevima, pa može i sam da pogleda. Radi se o slici Uručenje Ključeva Sv. Petru, autor je Guido Reni (Bolonja, 1575 - 1642).
Ho avuto l'occasione di vedere un'eccezionale opera d'arte e voglio condividere con voi quell'emozione. 
Forse qualcuno passerà da queste parti quest'estate e potrà vederla di persona. Si tratta del quadro La Consegna delle Chiavi a San Pietro, di Guido Reni(Bologna, 1575 - 1642).
U pinakoteci (od grč. pinax - slika, theke- riznica, škrinja) San Domenico (nekad crkva), u Fanu, od 15. juna do 29. septembra otvorena je izložba pod nazivom Uručenje Ključeva - Guido Reni.
Ovu sliku Reni je uradio 1626. godine, po narudžbi, za crkvu San Pietro in Valle, u Fanu. Dimenzije su joj 343x218 cm, ulje na platnu. Kad je Napoleon bio gospodar ovih prostora zadužio je svoje komesare da prikupe najvrijednija umjetnička djela i prenesu ih u Francusku. Italija je tada ostala bez 110 bisera likovne umjetnosti (između ostalih i slavna Mona Lisa). Tako je i ova slika - Uručenje ključeva - našla svoje mjesto u pariskom muzeju Luvr, gdje se i sada nalazi.
Zahvaljujući fondaciji jedne lokalne banke koja organizuje i finansira razne izložbe, ovo remek djelo je, bar za ovo ljeto, vraćeno u grad kojem je pripadalo.
Meni je bio izuzetan osjećaj stajati tako blizu jednog velikog umjetničkog djela.
Za one koji poznaju Bibliju, sigurno i ne treba pisati o simbolici ovog čina, ali da se podsjetimo zajedno.
Krist predaje Svetom Petru ključeve carstva nebeskog, zlatni i srebrni. Simbolično predstavljaju nadležnost crkve na nebu i na zemlji, a Sveti Petar je tako postao prvi papa, izabran od samog Krista.
Uz ovu, izložene su još dvije slike istog autora - Blagovijest (266,5x68 cm), god.1626.ulje na platnu, čuva se u gradskoj pinakoteci u Fanu,
Nella pinacoteca San Domenico (ex chiesa) a Fano, dal 15 giugno al 29 settembre è aperta la mostra La consegna delle Chiavi - Guido Reni. Le dimensioni sono di 343x218, olio su tela. Quando Naopoleone regnava su queste terre, incaricò i suoi commissari a raccogliere le più preziose opere d'arte e di portarle in Francia. L'Italia restò allora senza 110 perle di opere d'arte (tra le altre La Gioconda). Anche questo quadro - La Consegna delle Chiavi - ha trovato collocazione nel museo parigino del Louvre, dove si trova tuttora. Grazie all'impegno della Fondazione Carifano che organizza e finanzia varie mostre, questa opera d'arte è tornata, almeno per quest'estate, alla città a cui apparteneva.. 
Per me era un'emozione unica trovarmi di fronte ad un'opera d'arte di tale valore.
Per coloro che sono familiari con la Bibbia, non ci sarà bisogno di spiegare tutto il simbolismo di questo gesto, ma vediamo di ripassare brevemente insieme.
Cristo consegna a San Pietro le chiavi del Regno dei Cieli, uno d'oro e uno d'argento. Simboleggiano il primato della Chiesa sia in Cielo che in Terra e sottolineano la trasmissione del potere spirituale da Cristo a San Pietro, giustificandone il primato su cui si basava tutta l'autorità papale. San Pietro infatti fu il primo papa, scelto da Cristo stesso.
Insieme a questa tela, ci sono ancora due quadri dello stesso autore - Annunciazione (266,5x168 cm), del 1626, olio su tela, esposti nella Pinacoteca Civica di Fano,
i još jedna Blagovijest (237x54 cm), god.1628-1629, ulje na platnu, čuva se u gradskoj pinakoteci u Ascoli Piceno.
e un'altra Annunciazione (237x154 cm), anno 1628-1629, olio su tela, si trova nella Pinacoteca Civica ad Ascoli Piceno.

               -na dnu sale se vide tri slike kojima je posvećen ovaj post-
-in fondo alla sala si possono vedere i tre quadri ai quali è dedicato questo post- 
Uz ova tri djela može se uživati i u ostalih 37 eksponata (freske i slike) od raznih autora: Giovanni Francesco Guerrieri, Giovanni Francesco Barbieri - poznat kao Guercino, Simone Cantarini,Ottaviano Nelli, Ventura Mazza, Sebastiano Ceccarini, Simone de Magistris, Federico Barocci...
Insieme a queste tre opere, se ne possono ammirare altre 37 (affreschi e quadri) di vari autori: Giovanni Francesco Guerrieri, Giovanni Francesco Barbieri detto Guercino, Simone Cantarini, Ottaviano Nelli, Ventura Mazza, Sebastiano Ceccarini, Simone de Magistris, Federico Barocci...
                                   Guercino - Spozalizio della vergine    Vjenčanje Marije djevice
                             
                                      Cantarini - Madonna della rosa    Marija s ružom

                                   Federico Barocci - Annunciazione  Blagovijest
Hvala na posjeti.
Grazie della visita.
Fikreta


9 comments:

 1. Ovo je stvarno predivno! Vidjeti iz bliza takva djela, sigurno je snažan osjećaj. Tužno je to što su mnoga djela ''oteta'' i izložena na mjestima koja nemaju veze s njima, njihovim postankom, njima se diče neki ljudi koji to ne zaslužuju...strašno je to što se takva djela ne mogu vratiti u svoju domovinu, u svoj grad, za mene je to poput krađe. Ali eto, barem povremeno možete uživati u njihovoj ljepoti...

  ReplyDelete
 2. prekrasne slike, za njih su sve riječi suvišne. posebna mi je ova druga blagovijest, jako lijepo.
  isto tako je, pretpostavljam, super osjećaj vidjeti ih uživo.
  sad si me podsjetila da nisam već par godina bila na nekoj izložbi

  ReplyDelete
 3. Ostala sam nema pred ovim umjetninama,još ih videti uživo mogu misliti kakav prizor.I sama galerija prelepo izgleda. Divan post.

  ReplyDelete
 4. Divan post...
  Ne propustam neku znacajniju izlozbu - ovakvi klasici zaista izazivaju divljenje i posebne osjecaje!

  ReplyDelete
 5. Ovaj post je bio pravo uživanje za oko! Ima li ičeg čudesnijeg i veličanstvenijeg u istoriji umetnosti od italijanske renesanse! I sama dela tih umetnika govore o njihovoj inteligenciji i širini uma, o zainteresovanosti za pojave u spoljnjem svetu, o svestranosti, o želji za saznanjem...
  Moram još da napomenem da muzej izgleda fantastično! Italijani znaju da je očuvanje kulturnog blaga neophodno za opstanak jedne nacije, ali izgleda da mi, nažalost, nismo toga svesni...

  ReplyDelete
 6. Sta da kazem? Nemam reci...

  Verujem da je osecaj izuzetan i [to kaze Kaja, Italijani znaju. Zaista znaju za razliku od nekih, necu ih spominjati, a koji bi rado prodali sve za male pare.

  Nepravda je to, ali uvek vlada zakon jaceg.

  ReplyDelete
 7. Fikreta,hvala što ste se pridružili mom blogu,i ja bih Vaš da pohvalim.Slike su predivne i šta reći sem da treba doći i videti!Puno pozdrava!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...