La memoria del presente - Sjećanje na sadašnjost

U susjednom gradu (Pesaro), u nedelju je zatvorena izložba pod nazivom Sjećanje na sadašnjost, posvećena velikim djelima iz prošlog stoljeća. Trajala je od juna.
Izložba je priređena u jednoj od zgrada gradskog muzeja, u Palati Mosca. Mosca je bila stara, plemićka porodica koja je ovdje došla sa sjevera Italije u 16. vijeku i ovo je nekada bila njihova kuća. 
Nella vicina città di Pesaro è stata chiusa domenica la mostra "La memoria del presente", dedicata alle grandi opere del secolo scorso. Era stata inaugurata a giugno.
La mostra ha avuto luogo in uno dei palazzi dei musei cittadini, nel Palazzo Mosca. I Mosca erano una famiglia nobile trasferitasi a Pesaro dal Nord Italia nel XVI secolo e questa era la loro casa.Izloženi su radovi poznatih slikara i skulptora, a jedan dio je posvećen i lokalnim umjetnicima.
Favoriti među djelima, po mnogima su Uznemirujuće muze i Portret gospođe, slikar Giorgio De Chirico.
La mostra ha ospitato opere di famosi pittori e scultori, e una parte era dedicata nello specifico ad artisti locali.
Tra le opere più conosciute sono Le muse inquietanti e Il ritratto di signora, di Giorgio De Chirico.

                      
                    Muse inquietanti  - G. De Chirico        
                    Uznemirujuće muze
 
        Natura morta con ostriche e grappolo d'uva - Filippo de Pisis
       Mrtva priroda sa ostrigama i grozdom
              Grande danzatrice - Francesco Messina
              Velika balerina

                 Riviera - Afro Basaldella
                 Rivijera
                     Pagliaccetti - Fortunato Depero
                    Mali pajaci
                    Concetto spaziale - Lucio Fontana
                    Prostorni koncept 
                    Linee andamentali spazio - Giacomo Balla

                     Natura morta - Fernando Mariotti
                     Mrtva priroda
                     Ritratto di Pasqualon -Achille Wildi 
                     Pasqualon, portret
                     Paesaggio anemico - Mario Schifano
                     Anemični pejzaž
      Ritratto della signora Vigliani Ranieri Clelia - Giacomo Balla
        Portret gospođe Vigliani Ranieri Clelie

                     Sole tra gli alberi - Gerardo Dottori
                     Sunce između drveća 
                     Ritmo - Bice Lazzari
                     Ritam
Ovo su samo neki od izloženih radova. Ne znam koliko vi volite posjećivati izložbe, meni je to, uvijek, posebna emocija i poseban vizuelni ugođaj. Nemoguće je fotografijom prikazati vjerno jednu sliku, sve one sfumature, sjene, boje. Bez obzira na kvalitet tehnike koju imamo, oko ispred slike je nešto što tehnika ne može reprodukovati. Imala sam priliku da vidim djela velikih umjetnika, popraćena objašnjenjima vodiča, i to ostaje u meni kao poseban estetski ugođaj.
Neke fotografije uzete su sa sajta izložbe.

Hvala na posjeti. 
Vi ho mostrato alcune delle opere esposte. Non so quanto vi piaccia andare a visitare le mostre, ma per me è sempre un'emozione unica e un piacere visivo particolare. E' impossibile rendere giustizia alle opere tramite una foto, tutte le sfumature, ombre, colori. Nonostante la qualità della tecnologia che abbiamo, l'occhio davanti a un dipinto è un qualcosa che la tecnica non può riprodurre. Ho avuto occasione di vedere mostre guidate ed è sempre un'emozione unica. 
Alcune foto sono state prese dal sito della mostra.
Grazie della visita.
Fikreta11 comments:

 1. Hvala što si nam bar malo približila delić izložbe, predivne fotografije!

  ReplyDelete
 2. Divno, hvala ti, draga. Portret gđe V.R.C mi je nekako posebno zanimljiv, a najduže sam posmatrala "Linee andamentali spazio" - G. Balla. Mogu misliti koji je osećaj ovo videti uživo.. Ehh bella Italia :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Portret gospođe V.R. Clelie sam i ja dugo gledala. Fascinantne nijanse ružičaste boje, potezi četkice, čini se kao da vidiš tridimenzionalno tu finu, prozračnu svilenu tkaninu.

   Delete
 3. Dobro je da te imamo tamo pa možeme eto, ponekad da pogledamo i neku inostranu izložbu;)
  Portrete volim najviše, mogu neobično dugo da ih zagledam, sve do detalja...tako mi je iz cele te postavke portret gospođe u ružičastoj haljini poseban. Hvala tebi

  ReplyDelete
 4. Divna izložba. Potpuno si u pravu da tehnika ne može da prenese potpuno emociju umetničkog dela, ali sam svejedno uživala u slikama i skulpturi. Najjači utisak na mene su ostavile muze i ulični svirač, njihova energija je zaista snažna.
  Srdačan pozdrav,
  Vesna

  ReplyDelete
 5. Vise me stimulisu vizuelni dozivljaji; uvijek radije posjetim neku izlozbu nego koncert. Voljela bih osobno vidjeti sva ova divna djela.

  ReplyDelete
 6. Izložbe jesu, zaista, posebna prilika. Skoro sam bila na jednoj povodom sedam vekova smrti kraljice Jelene i oduševila se, kao da nikad pre toga nisam bila na izložbi. Tako je svaki put. Ne mora čovek biti veliki poznavalac umetnosti da bi uživao, jer to je, jednostavno, naš unutrašnji osećaj i odnos prema stvaranju.
  Svako ima svog favorita, to je individualno. Meni lično, sve su slike lepe, svaka je priča za sebe i kad bih morala da izdvojim neku, veruj mi, ne bih znala koju bih.

  ReplyDelete
 7. Fantastično! Pa, i ovako, virtuelno, ovo je pravi doživljaj. Moram da priznam da mi većina ovih umetnika nije poznata. Mnogi umetnici ostanu nepravedno zanemareni i u senci velikih imena, možda jer nisu umeli da se nametnu. Zato je dobro da se održavaju ovakve izložbe koje nam prikazuju čitavu raznolikost jednog razdoblja uključujući tu i manje poznate autore. Posebno mi se dopao Gerardo Dottori. Ova šuma sa prelamanjem svetlosti, koje joj daje tajanstvenu atmosferu, mi je jako uzbudljiva. Sjajno!

  ReplyDelete
 8. O, kako je divna izložba!
  Uživala sam u svakoj fotografiji.
  Hvala ti za ovaj doživljaj.

  ReplyDelete
 9. Hvala što si naš prozor u svet.Portret harmonikaša mi se dopada kao i Sunce izmedju drveća.Skulptura balerine je očaravajuća.Volim i izložbe i slike.Pozdrav draga

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...