Šivanje - Il cucito

Odrasla sam u kući u kojoj je mašina za šivanje zauzimala važno mjesto i bila često u upotrebi. Moja mama je fantastično šila, za nas ukućane, a u jednom periodu kad je trebalo pojačati kućni budžet, i za druge.Ako vam kažem da je za mene i za sebe šila kapute, da je šila muške pantalone kao one konfekcijske, shvatićete koji je to nivo rada bio. E, da li je to meni bila prilika da i sama naučim da šijem? Jeste, naravno, ali kad imate nekog kraj sebe ko radi nešto jako dobro, pomislite - ma, daj što da se ja mučim sa ovim, mama će to brzo i lako. Naučila sam ja dosta s njom, od vađenja i prilagođavanja šnitova, rukovanja mašinom, krojenja, spajanja dijelova, do ručnog šivanja, ali nisam nikad sasvim sama sašila sebi suknju, haljinu, pantalone. 
Ko zna koliko me je motiva podstaklo da se nedavno upustim u male radove, možda neki blogovi koje pratim ili  želja da napravim nešto drukčije od onog što se može kupiti.
Za početak sam napravila najobičnije pantalone sa gumom u pojasu, nisam ih ni slikala, ko šije zna da to nije uopšte komlikovano.
Jednom sam u Ikei kupila jedan veliki komad platna koji mi se dopao, stajao dugo u ormaru, ali sam ga sad iskoristila. Napravila sam zavjesu za kuhinjski prozor, jedan mali ukrasni stolnjak, obrubljen čipkom i jedan stolnjak koji mi pokriva cijeli sto. Njega sam obrubila zelenom cik- cak trakom.
Sve je jednostavno, ali meni je važno da sam pokrenula svoju 
mašinu.
Sono cresciuta in una casa dove la macchina da cucire aveva un ruolo importantissimo e veniva adoperata spesso. Mia mamma cuciva meravigliosamente. Lo faceva per noi in famiglia, e in un periodo in cui il budget casalingo era un po' ristretto, anche per altri. Se vi dico che per noi due cuciva dei cappotti, i pantaloni da uomo, fatti da lei sembravano appena usciti dal negozio, capirete di che livello di sartoria si trattava! Ora... tutto ciò mi spinse mai a imparare anche io a cucire qualcosa? Certo che sì, ma pensavo anche "chi me lo fa fare a mettermi a cucire quando mamma è così brava a farlo e ci mette un attimo!". Ho imparato abbastanza con lei, da come fare la carta modello, a maneggiare con la macchina, tagliare e cucire, cucire a mano... ma non avevo mai cucito da sola una gonna intera, o un vestito o dei pantaloni.
Chissà cosa mi ha spinto a tirare fuori la macchina da cucire ora e cominciare a fare dei piccoli lavori, forse mi hanno motivata alcuni blog che seguo oppure semplicemente il desiderio di realizzare da sola qualcosa che non si può comprare in giro.
Per iniziare ho cucito dei semplicissimi pantaloni con l'elastico in vita, non li ho fotografati, chi cuce sa che non è nulla di complicato cucire dei pantaloni così.
Ho comprato una volta all'Ikea un grande pezzo di tela che mi era piaciuto, è stato a lungo nell'armadio ed ora gli ho finalmente trovato l'utilizzo. Vi ho fatto la tenda per la finestra in cucina, una  piccola tovaglia decorativa con bordo di pizzo e una tovaglia grande che ricopre tutto il tavolo, per la quale ho usato un nastro a zig zag per farvi i bordi.
Come vedete, è tutto molto semplice ma per me è importante aver tirato fuori la macchina da cucire ed aver ricominciato a usarla!Napravila sam i ovu kapicu.
Ho fatto anche questo cappellino.

Hvala na posjeti.
Grazie della visita.
Fikreta

10 comments:

 1. draga moja pa odlicno ti ide to od ruku:)) ljepo si napravila zelenu borduru:)))

  ReplyDelete
 2. Sjajno! Oduševila si me! I ja volim da šijem, ali sam, nažalost, samouka, a i nemam baš mnogo vremena za to. Divne si stvari napravila! Kako su samo ljupki ti zeleni detalji, čipke i trake! Takođe i kapica u stilu Džejn Ostin :)
  Dobila domaći zadatak da sašijem venčanicu za Barbiku, koja se udaje za dva dana, a ja još nisam ni počela. Zamisli užasa!

  ReplyDelete
 3. Odlično to izgleda, i to što si uradila, vidi se majstorska ruka. Nisam baš majstor za šivenje, ali mi se sve dopada.
  Veliki pozdrav.

  ReplyDelete
 4. Kreativne osobe stvaraju kreativnu djecu. Divne unikatne tvorevine, koje mnogo vise vrijede od kupovnih.

  ReplyDelete
 5. Super si iskoristila ovaj lep materijal, napravila si divan komplet!

  ReplyDelete
 6. bez obzira što misliš da nisi vješta kao tvoja mama, ipak se vidi da znaš šta radiš. na primjer na ovom malom detalju kao što je ova zakačka za zavjesu sa dugmetom.

  drago mi je da si pokrenula mašinu.
  šivanje je super :)

  ReplyDelete
 7. Perfektno, mame nas uvijek uče, moja je također bila profesionalna krojačica. Ona zelena heklana čipka je perfektna. Lp Loredana

  ReplyDelete
 8. Fikreta, bravo! Samo napred u nove šivaće poduhvate. Ovo do sad je odlično, ma predivno.. Kačket <3

  ReplyDelete
 9. Odlično urađeno draga! Nije to baš tako ni jednostavno,bar za mene. Kačket posebno! Super! <3

  ReplyDelete
 10. Sjajna si, sve znaš i umeš, a ostalo naučiš :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...