Išla Maša u šumu - Monte Giove

Ovaj vikend donio nam je dosta sunca i subotu sam iskoristila za lijepu šetnju na obližnjem brdu (223 m nadmorske visine). Poznato je po tome što je tu smješten manastir u kome žive pripadnici monaškog reda Kamaldolijanci. Imaju bogato opremljenu biblioteku sa religioznom tematikom, dostupnu publici.
Questo weekend ci ha portato un po' di sole e ne ho approfittato per fare una bella passeggiata su un monte nei paraggi (223 sopra il livello del mare). E' conosciuto perché ospita un eremo dove vivono monaci camaldolesi. Hanno una biblioteca ben fornita, che tratta di tematiche religiose ed è aperta al pubblico.

Osjeća se dolazak proljeća (iako su najavili snijeg za sredinu sedmice). Cvijeća nema mnogo, poneko drvo u beharu. Masline ovdje izgledaju dobro, ove godine u južnom dijelu Italije pogodila ih je opasna bolest koja se brzo širi, pa svi strahuju. 
Si sente il profumo della primavera nell'aria (anche se hanno annunciato la neve per questa settimana). Si può vedere qualche fiore e qualche albero fiorito. Gli olivi hanno un bell'aspetto, questo'anno nel Sud Italia tanti sono stati colpiti da un virus molto pericoloso che si diffonde in fretta, e c'è paura che possa colpire.

 Ponijela sam par ljubičica sa korijenom i presadila ih ispred zgrade,  (hvala Ljubinki za savjet), gdje inače prenosim biljke koje postanu prevelike za moj balkon.
Ho portato qualche radice di viola per piantarli davanti al mio palazzo, dove solitamente vado a piantare le piante che diventano troppo grandi per il mio balcone.


Eto, tako je Maša išla u šumu (sjećate li se te priče, ko zna da li i sad živi u nekom bukvaru).Hvala na posjeti.
Grazie della visita! 
Fikreta


8 comments:

 1. uuh ljepo si našetala noge:))) a sunce predivno:))) i okolina:))

  ReplyDelete
 2. Nadam se da je Maša 'napunila baterije' -znam da ja bih u takvoj sredini ;-). Divno okruzenje!

  ReplyDelete
 3. Krajolik vam je stvarno predivan! Zaista volim šumu, ona je sama po sebi bajkovita, naročito ovako divlja i obrasla bršljanom. Pretpostavljam da ti i Ksenija često pravite ovakve izlete...Kod nas se oseća da dolazi proleće, ali nije do te mere vidljivo kao kod vas. A i temeprature su prilično niske. Smrzla sam se jutros, kad sam u pola sedam izašla iz kuće i odmah požalila što nisam ponela kapu :)
  Želim vama dvema da uživate u vedrim i sunčanim danima i da nas opet obradujete nekom lepom serijom fotografija.

  ReplyDelete
 4. O Mašenka, pa to je bila neka suncem okupana šuma :) A ovo prolećno cveće što je lepo, ovakve predele stavrno treba što češće posećivati... Priroda je čarobna i okrepljujuća, uživaj draga. Ljubac veliki

  ReplyDelete
 5. krasno je ovo fikreta :)

  podsjetila si me kako nisam bila u šetnji u prirodi ima sto godina.

  ReplyDelete
 6. Kakav predeo... Drago mi je što si iskoristila lep dan. Žao mi je maslina.. bila bi velika šteta da se proširi i na druge delove zemlje.. Pozdrav, uživaj u prirodi i nadalje

  ReplyDelete
 7. Ajme kakva divna priroda, predivno okruženje i baš si lijepo iskoristila dan ...
  Hvala na divnim fotkama..lp

  ReplyDelete
 8. Slike cveća su me oduševile, kao i činjenica da je biblioteka dostupna ljudima. Ima taj monaški život neku čar i smisao. Često sam razmišljala o beskućnicima i mogućnosti da odu u neki manastir i tamo nađu smisao života u molitvi i radu, a Maša i dalje živi u bukvarima i čitankama. Meni njene jagode još mirišu...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...