Torta "californiana"

Nisam zamislila da na ovom blogu stavljam recepte, ali vidjela sam da se moja torta sa orasima i čokoladom mnogima dopala i da su je pravili, pa sam odlučila da vam pokažem ovu tortu koja obiluje voćem. Ovdje je to omiljena i popularna poslastica, sa varijacijama u receptu. Ja je pripremam ovako:

Tijesto:
3 jaja, 100 gr šećera, 25 gr meda, 150 gr brašna, pola kesice praška za pecivo
Umutiti jaja sa šećerom, dodati med i brašno izmiješano sa praškom. Peći u tepsiji promjera 28 cm, na temperaturi 170° C oko 15-20 minuta.

Tečnost za natapanje kore:
Korice od narandže i limuna kuhati u vodi, uz dodatak kašike- dvije šećera, sve zavisi koliko slatko želite. Dodati po želji neki liker za aromu ( ja koristim Maraschino, Strega ili Grand Marnier).
Kad je kora ohlađena natopiti je ovim sokom.
 

Krema chantilly:
Prvo pripremiti klasičnu slastičarsku kremu:
1/2 l mlijeka,
2 jaja i 2 žumanca,
150gr šećera,
pola mahune vanilije (u nedostatku ovog može i vanilin šećer)
70 gr brašna
izribana korica od jednog limuna
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno. U mlijeko staviti vaniliju i limun i zagrijati ga , prije nego što proključa uliti smjesu sa jajima, stalno miješajući i  kuhati par minuta. Ostaviti da se ohladi. Da bi se izbjeglo stvaranje kožice na površini kreme, pokriti je pvc folijom, ali tako da baš bude položena direktno na kremu.
Kad je krema hladna u nju dodati 2,5 dl umućenog šlaga. I taj omjer krema-šlag je različit, ja sam usvojila da to bude otprilike jedan dio šlaga i dva kreme.
Ovom kremom namazati koru.

Sezonsko voće po želji: jagode, banane, narandže, kiwi, ananas, šumsko voće, dinja, kajsije, grožđe....
Ako koristite narandže, neophodno je da šnitice koje dobijete budu bez kožice, "al vivo"- tako možete, sigurno naći neki video, jer je lakše uraditi, nego objasniti :)
Voće izrezati na šnitice, na kolutiće, i redati po torti po nekom zamišljenom sistemu.
Ja sam danas pravila jednu pravougaonu i jadnu okruglu tortu, i ove okrugle su mnogo ljepše za dekoraciju.
Kad je voće poslagano treba ga zaštiti rastopljenim želatinom, za tortu od 28 cm dovoljna je jedna kesica želatina u prahu.

Non era mia intenzione scrivere le ricette in questo mio blog, ma visto che la mia torta con cioccolato e noci è piaciuta molto e qualcuno l'ha anche fatta, ho deciso di mostrarvi la californiana che ho fatto oggi. Anzi, non una. due: una quadrata e una rotonda (si presta meglio per le decorazioni).
Ecco la ricetta:

Impasto:
3 uova, 100 gr di zucchero, 25 gr di miele, 150 gr di farina, mezzo lievito.
Montare le uova con lo zucchero, aggiungere la farina mescolata con il lievito e cuocere nella tortiera del diametro di 28 cm, a 170°C per 15- 20 minuti.

La bagna:
In un pentolino far bollire le scorze di arancia e limone, con un cucchiaio di zucchero. A piaciere aggiungere un liquore (Maraschino, Strega, Grand Marnier). Raffreddare e bagnare l'impasto.

Crema chantilly:
Prima preparare la classica crema pasticcera:
1/2 l di latte fresco intero,
2 uova intere e 2 tuorli,
150 gr di zucchero,
1/2 stecca di vaniglia, 70 gr di farina, 
la scorza grattugiata di 1 limone
Sbattere le uova con lo zucchero, aggiungere la farina. Far bollire il latte con la vanilglia e la scorza. Unire il composto con le uova e far cuocere per qualche minuto. Lasciar raffreddare la crema coprendola con la pellicola, per evitare che si formi la pellicina. Nella crema fredda aggiungere 250 ml di panna montata.
Stendere la crema sull'impasto bagnato.

Preparare la frutta di stagione e tagliarla a fettine ( fragole, banane, kiwi, arance, ananas, melone, uva, albicocche...). Le arance bisogna tagliare "a vivo" - senza pellicina.
Sistemare la frutta sopra la torta e proteggerla con la gelatina (Tortagel), ne basta una bustina.
Hvala na posjeti, nadam se da ćete  praviti ovu tortu, u toplim ljetnim danima je vrlo ugodna jer nije preslatka.

Grazie della visita, spero proviate a fare questa torta nelle calde giornate estive, è molto rinfrescante e non è troppo dolce.

Fikreta

10 comments:

  1. ovo stvarno izgleda fino i ukusno

    ReplyDelete
  2. Mnogo lepo izgleda,sudeći po sastojcima obećava rajski ukus

    ReplyDelete
  3. mmmm..mogu doći na kolače? :D

    ReplyDelete
  4. Uskoro je rođendan, i budemo isprobali. Hvala. Pozdrav. Loredana

    ReplyDelete
  5. Ko bi joj odoleo? Prava letnja poslastica.

    ReplyDelete
  6. Divna torta. Volim kolace s vocem.

    ReplyDelete
  7. fina torta. jedva cekam da probam

    ReplyDelete
  8. I ovde leto napravilo zastoj....
    Californiana odoleva tropskim temperaturama..I dalje ista,kao prvog dana:)))i bez konkurencije...
    Hajde dekupažčići:))

    ReplyDelete
  9. I just stumbled upon your blog and I liked it very much! If you like cooking then you can follow any responses to follow my blog, I will be very pleased!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...