Oktobar - Ottobre

Prošla sedmica oktobra darovala nam je izobilje sunca, činilo se ljepše nego u nekim periodima tek minulog ljeta. Temperatura 29 stepeni, idealno za sve što poželite: šetnju, plažu, baštenske radove, spremanje kuće...
Evo kako je izgledalo ovo predvečerje na morskoj obali, kroz nekoliko detalja koji su mi privukli pažnju.
- dio stabla kojeg je more donijelo i napravilo sopstvenu kreaciju

La settimana scorsa ci ha regalato tanto sole, il tempo sembrava più bello di alcuni periodi dell'estate trascorsa. Fuori c'erano 29°C, tempo ideale per fare tutto quello che desiderate: passeggiare, andare in spiaggia, fare giardinaggio, dedicarsi ai lavori di casa...
Ecco come si presentava il mare di sera, vi mostrerò alcuni dettagli che hanno attirato la mia attenzione.
- un tronco che il mare ha portato in riva e che ha formato una propria creazione

- voda, izvor života, voda koja smiruje svojim šumom, voda kao beskraj

- l'acqua, sorgente di vita, l'acqua che rasserena con il suo rumore, l'acqua come l'infinito








- Na ovom dijelu more je, prošle godine, odnijelo dobar dio ceste.
Sad je to popravljeno i postavljeni su ovi ogromni komadi stijena, prelijepi i različiti po strukturi, obliku, boji. Volim da hodam po njima!
- In questa parte qui, il mare l'anno scorso ha portato via un buon pezzo di strada. 
Adesso è stato rimesso tutto a posto e sono stati messi questi grandi pezzi di roccia, molto belli e diversi per la forma, colore, struttura. Mi piace  camminarci sopra!


- još ima dosta cvijeća

- ci sono ancora molti fiori


- Ne znam jesu li ovi ribari nešto upecali za večeru, ali znam da su uživali, vidi se to po njihovim licima, pokretima, a kako i ne bi, ovako divno oktobarsko predvečerje!

- Non so se questi pescatori hanno pescato qualcosa per la cena, ma sono certa che si siano divertiti, si vede dai loro volti e movimenti e non mi sorprende affatto perché è una bellissima serata di ottobre!

- Sjećam se spektakularnih zalazaka sunca na hrvatskoj strani Jadrana, ili na drugoj strani Italije, u Tirenskom moru. Ovdje su lijepi izlasci sunca, kad ono "izlazi" iz mora, a zalazak je lijep ako nađete neki pogodan ugao da ga vidite. Evo kako je to meni ispalo:

- Mi ricordo di tramonti spettacolari sulla costa croata dell'Adriatico, oppure sull'altra costa italiana, sul mar Tirreno. Qui è bello quando sorge il sole, quando "spunta" fuori dal mare, mentre il tramonto è bello se trovate qualche angolo adatto per vederlo bene. Ecco come l'ho catturato io:
 



- Kad gledam ovako ovo more, osjećam kako je sve prostrano, široko, beskrajno... i dišem punim plućima. Ponekad je dosta sasvim malo da nam bude lijepo! 
- Quando guardo il mare così, sento che tutto è vasto, largo, infinito... e respiro a pieni polmoni. A volte basta così poco per stare bene!

Želim vam da i vi uživate u onom što vas okružuje!
Hvala na posjeti!
Auguro anche a voi di godere delle cose che vi circondano!
Grazie della visita!
Fikreta

10 comments:

  1. Dugo te nije bilo, drago mi je da te citam opet...I mene je oktobarsko sunce posluzilo; upravo sam se vratila iz Evrope

    ReplyDelete
  2. Prelepa obala.. a i dobro vreme da nam prikazes sve te prirodne lepote koje te okruzuju. Pozdrav

    ReplyDelete
  3. uživaj i dalje u ovom prekrasnom moru i pogledu.
    plaža izgleda super bez ikoga na njoj. kao stvoreno za šetnju.
    a može li se kupati? je li hladno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda se neki turista i okupao oko podneva, kad je najtoplije, iako je voda hladnjikava. Moj rekord je 5.oktobar, neke od prethodnih godina. Zanimljivo je da ima puno ovdašnjih stanovnika koji, ljeti, redovno idu na plažu, ali se ne kupaju, neki ne znaju plivati (čudom sam se čudila kad sam to vidjela), ili im je hladna voda!

      Delete
  4. Prelepe fotografije, uzivala sam.

    Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  5. Predivno, relaksirajuće, morski, draga. Nadam se da su topli dani potrajali, na slikama je sjajno . Moram da se pohvalim i nama se leto najzad osmehnulo u oktobru pa smo srećni kao deca, dnevne temperature do 28 C :D :D Leto je bilo užasno, nadam se da će bar jesen i zima biti blage, da se opustimo malo i uštedimo koji dinar ;) :)

    ReplyDelete
  6. More, tj. voda, uopšte mi je uvek bila nešto moćno, snažno, veličanstveno. Volim da se zagledam u vodu i osluškujem je. Volim i njene ćudi, to je razlikuje od svega ostalog.

    Kod nas nema sunca, pao je sneg, a nebo je sivo. Ali vazduh ima onaj specifičan miris koji nagoveštava zimu. U ovom periodu volim i miris hrizantema u bašti, koje mi zovemo jesenke. Sigurno ga se sećaš. To mi je najlepše u ovom delu godine.

    ReplyDelete
  7. 29 stepeni u oktobru - zvuči mi fantastično. Prosto zavidim ovim ribarima koji u kratkim rukavima pecaju. I te šetnje uz obalu, sigurno su neverovatno opuštajuće. Ja, inače, volim da hodam i ti trenuci su za mene izuzetno dragoceni. Šetnja mi pomaže da se saberem, da sredim utiske, da kopam po prošlosti i da, eventualno, dobijem inspiraciju za stvaranje. Pa, još kad pomislim na šetnju pored mora! Lepota...Uživaj u tim trenucima! Stvarno nam nije potrebno mnogo da bismo bili srećni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...