Corone natalizie - Božićni vijenci za vrata

Napravila sam dva božićna vijenca za ukras na vratima. U Italiji i nije baš uobičajeno da se prave adventski vijenci sa klasične četiri svijeće, kao u nekim drugim krajevima, ali se vijenci za ulazna vrata nalaze skoro u svakoj kući i postavljaju se 8. decembra, kad se kiti i božićno drvo i prave jaslice - "presepe". Ukrašavanje drveta ima pagansko porijeklo, pa ga kite i oni koji nisu religiozno orijentisani, a jaslice su kršćanski običaj koji se razvio u trinaestom vijeku.
Jedan vijenac sam pravila sa gotovom bazom od stiropora. Omotala sam je zelenom vrpcom i ukrasila kuglicama, koristeci toplo ljepilo.
Drugi vijenac sam napravila od komada savijene žice koju sam omotala novinskim papirom u nekoliko slojeva, i na kraju aluminijskom folijom. Opet sam koristila zelenu traku, imitaciju zelene grane i zalijepila ukrase iz pot-pourria (osušeni mirisni cvjetovi i latice).

Vi vorrei mostrare due corone per la porta che ho fatto oggi. Per una ho usato la sagoma di polistirolo, la ghirlanda verde e diverse palline.
Per l'altra ho fatto un cerchio con il filo di ferro, l'ho avvolto con diversi strati di carta di giornali e ultimo strato di carta di alluminio. Anche qui ho usato la ghirlanda verde e per finire, i fiori di pot-pourri.





Hvala na posjeti!
Grazie della visita!
Fikreta

10 comments:

  1. Prekrasni! Ovdje ih skoro svaka kuca ima (mada su kupljeni uglavnom). Sjajan poklon za prijatelje.

    ReplyDelete
  2. Jako su lijepi! I trajat ce godinama. Volim vjencice za vrata, pogotovo ako se lijepo vide sa ulice, tako cijelo susjedstvo dobije svecaniji ton.

    ReplyDelete
  3. Prelepi su! obožavam običaje koji unopse radost u kuću, čiji god da su. Sve ono što je odraz ljubavi i radosti, ja prihvatam bez dvoumljenja.

    ReplyDelete
  4. Jako su lepi. Ono što mi se najviše sviđa je da si ih sama napravila i unela deo svoje kreativnosti i ljubavi u njih. :)

    ReplyDelete
  5. Baš lepi venčići, Fikreta. Čini mi se da si ih sa uživanjem pravila, tako uzgledaju..
    Ja se zadnih godina jedva rešim da razvrzem lom i rekvizite za ovakve stvari, ali zato kad počnem baš mi prija rad na njima i sva kreativnost koja može pritom da se iskaže.
    Tvoja vrata su dobila pravi ukras... praznik u punom sjaju

    ReplyDelete
  6. Красивые рождественские приготовления!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Muy bonita corona navideña.
    Besos desde España

    ReplyDelete
  8. Prelepi su, ali drugi mi je neobičniji pa mi se zbog toga malo više dopada. Posebno volim kad su ovako ručno radjeni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...