Fano - Piobbico

Još jedan izlet, još jedna od ljepota regije Marche, pokrajina (provincija) Pesaro-Urbino. Cijela Italija je riznica prirodnih ljepota, umjetnosti, istorijskih zbivanja, ali ja živim u ovoj zoni, pa ću ponekad da predstavim na postu neke od bisera do kojih mogu lako stići. Ima mnoštvo tvrđava koje su gradile bogate, aristokratske porodice, od srednjeg vijeka, preko renesanse i baroka. Svaka ima svoju priču, svaka je lijepa na svoj način.
Najpoznatije porodice iz tog doba su Montefeltro, Malatesta, Brancaleoni, Della Rovere, Ubaldini, Sforza, Borgia...
Geografski, pokrajina Pesaro-Urbino se proteže od morske obale prema unutrašnjosti, tako da za nepun sat vožnje, dok još mislite na ljepotu mora, dođete u planinske predjele sa šumama i rijekama.
Ovaj put, meta je Piobbico, gradić u planinskom dijelu Marchi.
U ovom postu ću vam pokazati samo fotografije koje su napravljene usput, a sljedeći post biće posvećen samom gradiću.
Nažalost, mnogi i ne prepoznaju ljepotu u kojoj žive i traže je u nekim dalekim putovanjima, a ponekad je dovoljno vrlo malo da nam se oči nauživaju i vidici prošire.
Pogledajte ove ljepote, a negdje oko vas, sigurno, ima isto tako čarobnih mjesta, treba ih samo otkriti i voljeti.
Ancora una gita, ancora una bellezza delle Marche, provincia Pesaro- Urbino. Tutta l'Italia è uno scrigno di  meraviglie della natura, dell'arte e della storia, ma, essendo io residente in questa zona, avrei piacere di mostrarvi, ogni tanto, qualche gioiello locale che mi rimane facilmente raggiungibile.
Ci sono, per esempio, tanti castelli costruiti da famiglie nobili, dal medievo, passando per il rinascimento fino al barocco. Ognuno di loro ha la propria storia e bellezza.
Le famiglie più famose erano i Montefeltro, i Malatesta, i Brancaleoni, i Della Rovere, gli Ubaldini, gli Sforza, i Borgia...
La provincia di Pesaro - Urbino si estende dal mare verso l'entroterra, e così in meno di un'ora di macchina si arriva dalla costa alle montagne. Mentre ancora pensate alla spiaggia e al mare, davanti ai vostri occhi sorgono  le montagne, i fiumi ed i boschi.
La meta della gita è Piobbico, ma in questo post vi mostrerò solo le foto fatte nel tragitto, il prossimo post  invece, sarà dedicato alla cittadina stessa.
Purtroppo, molte persone non riescono a riconoscere le bellezze che stanno loro attorno e le cercano facendo  viaggi lontani. Tante volte basta così  poco per godersi la bellezza e allargare i propri orizzonti.
Guardate queste meraviglie e  sono sicura che anche attorno a voi ne troverete di simili, basta cercarle e amarle.
Hvala na posjeti.
Grazie della visita.

11 comments:

 1. Predivne fotografije i zanimljiv izlet :)

  ReplyDelete
 2. Prekrasna priroda; tacno je to da treba malo 'otvoriti oci' u vlastitoj okolini da bi se nasli lijepi predjeli.

  ReplyDelete
 3. Zaista je prelepo, naročito u ovo doba godine, kad je priroda u punom cvatu.

  Tačno, oko nas ima mnogo lepih mesta, ali čovek navikne na svoju okolinu, pa vremenom prestane da primećuje i gleda oko sebe, jer nam to, onda, bude, normalno. Ali tek kad odemo negde, pa uporedimo nešto što smo videli i to što imamo, vidimo razliku.

  Italije jeste lepa zemlja i to se zna. U svakom pogledu. Meni je žao što kod nas niko ne pridaje pažnju, osim teoretski, naravno, da se očuva ono što imamo, jer i kod nas ima mnogo spomenika, tvrđava, lepih mesta, a to sam shvatila skoro. Tek kad sam počela normalno da putujem i mogla da vidim kako drugi ljudi rade i razmišljaju.

  ReplyDelete
 4. Bas tako - tolik otoga zanimljivog je oko nas. U Srbiji ima puno bogatstava, ali na zalost, mnpga od njih ni ne primetis jer se slabo ulaze u njih. No, dobra stvar je sto u poslednje vreme sve vise cujem od poznanika da su bili na weekend off-u na nekom neotkrievnom jezeru, planini, kotlini. Ili je to mozda zato sto smo stariji i pocinjemo da cenimo neke druge vrednosti? :)

  ReplyDelete
 5. jako dobre slike, lijepa je Italija...
  Ustvari, sve su zemlje lijepe na svoj način, samo se trebaju otvoriti oči. Često ne znamo baš previše o vlastitom zavičaju.

  ReplyDelete
 6. Vrlo lepo, baš mi se dopada.
  Hvala što deliš sa nama :)

  ReplyDelete
 7. Unas fotos maravillosas.
  Besos desde España

  ReplyDelete
 8. Malo si nam docarala lepotu predela.Hvala.Uvek volim da vidim nesto sto do tada videla nisam.Makar na fotografijama:))U nekom drugom zivotu mozda i uzivo:))

  ReplyDelete
 9. Uživala sam u divnim fotografijama, jedva čekam ostatak slika i priču o gradiću.
  btw ~ sem što svašta lepo umeš da napraviš, putopise odlično pišeš!
  :***

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, učim od onih koji su vični tom poslu :)

   Delete
 10. Fantastično! U pravu si da priroda može da bude veličanstvena, gde god da se nalazimo. Samo treba umeti pogledati oko sebe i videti stvari nekim novim pogledom. No, Italija je ipak posebna. Koliko je samo izuzetnih umetnika: pesnika, slikara, vajara, arhitekata poklonila ovom svetu, koji su je učinili ključnom za razvoj civilizacije. Bez italijanske renesanse ovej svet, apsolutno, ne bi bio isti!
  Drago mi je da praviš ovakve postove! Jedva čekam nastavak...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...